Ιστορία

ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΑΡΧΙΖΕΙ... ΑΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΥΤΡΑ

Ιστορία της Πλύτρας

history
Η Πλύτρα ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ασωπού που βρίσκεται στο Δήμο Μονεμβάσιας του νομού Λακωνίας. Είναι παραθαλάσσιος οικισμός με τουριστική κίνηση, γραφική ακρογιαλιά και λιμανάκι για σκάφη αναψυχής. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Καραβοστάσι, οικισμός που διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Στη Πλύτρα θα βρείτε πεντακάθαρες παραλίες (Παχειά Άμμος, Αρτάνης, Κόκκινες, Αμμούλης) με γαλανά νερά, ιδανικές για κολύμβηση και για ψάρεμα, εκ των οποίων η Παχειά Άμμος λαμβάνει κάθε χρόνο το χαρακτηρισμό “ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ’’ . Έχει το κεντρικό λιμάνι που εκτός από τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες των κατοίκων μπορεί να φιλοξενεί και σκάφη αναψυχής.
Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται από φορείς και τον δήμο Μονεμβάσιας διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες από γνωστά ονόματα και τοπικά συγκροτήματα, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής, parties στην παραλία, κτλ.
Μπορείτε, να κάνετε πεζοπορία, περιπάτους, ποδηλασία (εδώ εδρεύει και η Δανειστική Λέσχη Φίλων Ποδηλάτου "Ποδηλατοπαρέα"), τζόκινγκ, ορειβασία, αγροτουρισμό, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα.
Απέναντι από την Πλύτρα και πριν από το ακρωτήριο Ξυλί βρίσκεται ο οικισμός Καραβοστάσι με τα ξεχωριστά παραδοσιακά πέτρινα οικήματα. Στον όρμο Ξυλί βυθίστηκε (27 Απριλίου 1941) τορπιλάκατος από γερμανικά αεροπλάνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και βρίσκεται σε βάθος 9 έως 12μ.
Στην Πλύτρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας οι κλιματολογικές συνθήκες είναι από τις πιο καλές που επικρατούν στον Ελλαδικό χώρο. Ο Έλληνας Μικρασιάτης περιηγητής Παυσανίας διάσημος για το Ελλάδος περιήγησις, κατά την περιήγηση του στην περιοχή του σημερινού Δήμου Μονεμβασίας, αναφέρεται σε θέσεις και μνημεία, σημάδια των οποίων ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και σήμερα, 1.900 περίπου χρόνια μετά.Οι αναφορές του σε σημεία της περιοχής του Δήμου Μονεμβασίας μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου και προκαλούν το σύγχρονο περιηγητή να ακολουθήσει τα βήματά του, βιώνοντας μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.
Ένα ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο κτίριο στο μικρό λιμάνι του οικισμού έλκει το βλέμμα κάθε επισκέπτη. Πρόκειται για το πρώτο σπίτι που κτίστηκε στην Πλύτρα, από την οικογένεια Βενετσανάκη, πολύ πριν το 1870, κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός, ότι η προφορική παράδοση θέλει να έχει φιλοξενηθεί εκεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς στενή φιλία συνέδεε τις δύο οικογένειες.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης του Αρχαίου Ασωπού, δίπλα ακριβώς από το λιμάνι, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είναι βυθισμένο στη θάλασσα, εξαιτίας ισχυρού σεισμού στα τέλη του 4ου αιώνα, που στάθηκε η αιτία της καταβύθισης της πόλης. Στην παραλία Κόκκινες μάλιστα, ο λουόμενος μπορεί να δει τα ερείπια της βυθισμένης πόλης. Εντυπωσιακή για τον επισκέπτη είναι και η εξερεύνηση βυθισμένων ερειπίων, κολυμπώντας σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή. Στο σημείο εκείνο επιτρέπεται η ελεύθερη κατάδυση μόνο με απλή μάσκα και αναπνευστήρα.
banner-plytra